Nørre Søby skole

Billedet i toppen er fra 1993, det år hvor den gamle skolebygning fra 1882 blev revet ned.
Den først kendte skole i Nørre Søby lå på Kirkesøvej 22. Vi er her i sidste halvdel af 1800-tallet, og Kirkesøvej 22 var dengang bolig for degnen, der også havde en undervisningsforpligtelse. En egentlig undervisningspligt har eksisteret i Danmark siden 1814. De første mange år var der talrige muligheder for at omgå denne pligt, for børn var i mange hjem - de mindrebemidlede og mange familier på landet - en nødvendig arbejdskraft i husholdningen, familievirksomheden eller landbruget. De kom derfor ikke i skole, hvis der var behov for deres indsats hjemme.

Det ældste billede med skolens bygninger på arkivet er fra ca. 1900. På et par elevbilleder fra 1890’erne kan man kun se en mur med nogle vinduer som baggrund.

Foto taget fra Røjlevej.

Foto taget ud mod Røjlevej. Det er frk. Hoffmann på billedet (Mere om hende senere)

Allerede fra 1876 er der imidlertid et ønske om at få flyttet skolen til et mere centralt sted i sognet. Det hænger sammen med udflytningen af gårde fra midten af 1800-tallet. Indtil da havde næsten alle ejendomme ligget omkring Søby Bygade (nuværende Odensevej) med kun enkelte gårde og ejendomme beliggende ved sognegrænserne. Det ændrede sig i takt med udflytningen, så flere fik længere afstand til skolen ved siden af kirken. Ønsket blev først forsøgt syltet i sognerådet, men genfremsat igen i 1877, og da den gamle skole trængte hårdt til fornyelse, enedes man om opførelse af en ny skole.

Den ny skole blev bygget i 1882 og blev placeret på den nuværende Røjlevej 22. Årstallet sås på gavlen ud mod Røjlevej.  Den oprindelige skolebygning blev nedrevet i 1993, men inden fik man taget et billede af gavlen. Tallene 1882 kan ses endnu hos lokalarkivet.

Indtil omkring1950 lå den ensomt med en enkelt direkte nabo, det nuværende Røjlevej 24 på hjørnet af Røjlevej og Tværgyden. Det er huset med Dannebrog i bunden af næste billede - nu nedrevet. Nærmeste huse i byen var møllen og brugsforeningen i byens østlige udkant.

Det Kongelige Biblioteks Luftfotosamling

Men skolen blev faktisk geografisk placeret nogenlunde midt i sognet, som det ses på billedet, hvor de røde linjer udspænder Nørre Søby Sogn og krydser hinanden i skolen.

I 1930’erne og 1940’erne tiltog behovet for en udvidelse bl. a. som en følge af skoleloven fra 1937. Der var behov for flere klasseværelser og faglokaler, sløjdlokale, skolekøkken, en ny gymnastiksal og bedre toiletforhold. Dog - 2. verdenskrig og besættelsen samt den efterfølgende knaphed på materialer satte en stopper for planerne, der først kom videre i 1951-1952. I 1952 blev hestestalden, den gamle gymnastiksal og latrinerne revet ned, og nybygningen tages i brug i 1953-1954.
I 1970’erne udvides med en aula og flere klasseværelser, og i 1993 blev den gamle bygning fra 1882 revet ned.

I 2007 lukkede Nørre Søby skole, og eleverne flyttedes til Carl Nielsen skolen i Nørre Lyndelse. Hvis vi sætter begyndelsen af skoler i Nørre Søby til 1814 med loven om undervisningspligt, så sættes der i 2007 punktum for 193 års skoletid i Nørre Søby - de første 68 år på Kirkesøvej 22, og de sidste 125 år på Røjlevej 22.

Den gamle skolebygning havde siden 1970 huset børnehaveklasser, der flyttedes til ”Regnbuen” på matriklen ved siden af. Ved skolens lukning overgår bygningerne helt til børnehave, førskolebørn og ungdomsaktiviteter. Dog får lokalarkiverne i Nr. Lyndelse og Nørre Søby i 2009 et par ledige klasselokaler ved Aulaen til deres aktiviteter. De tildeles – og arkiverne havde nogle år fået gode vilkår i disse og senere andre lokaler, indtil kommunen i 2023 klemmer de to arkiver sammen i delvis fælles lokaler med forringede lokalemæssige vilkår.

I et kommende opslag vil vi se på skolens lærere gennem tiderne.

Her følger en række billeder i kronologisk orden:

Vi har de to billeder fra omkring 1900 i opslagets begyndelse.

1911 Det er lærer Mogensen til højre på billedet (mere om ham senere)

1939 - luftfoto

Det Kongelige Biblioteks Luftfotosamling

1951 - luftfoto

Det Kongelige Biblioteks Luftfotosamling

1954 - luftfoto

Det Kongelige Biblioteks Luftfotosamling

1959 - luftfoto

Det Kongelige Biblioteks Luftfotosamling

Omkring 1960 - måske tidligere. Før 1964

Ca. 1968 - eller lidt senere - luftfoto. 2 stk.

Det Kongelige Biblioteks Luftfotosamling
Det Kongelige Biblioteks Luftfotosamling

1982 - lodret luftfoto

Det Kongelige Biblioteks Luftfotosamling

2001 - lodret luftfoto

Det Kongelige Biblioteks Luftfotosamling

2007 - lodret luftfoto

Det Kongelige Biblioteks Luftfotosamling

En kommentar til “Nørre Søby skole”

  1. Super godt arbejde, jeg er flyttet til byen i sommeren 2023 og nyder blive klogere ang. historien på egnen.

    Forsæt :-)!!!

    De bedste hilsner

    Mikael Schmidt

    Svar

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.