Telefonen og Nørre Søby

Citat nedenfor er fra indledningen på Post & Tele museets side telefonmuseet, hvor der kan ses en lang række billeder af tidlige telefoner på webmuseet.

I 1876 hørte professor Alexander Graham Bell's assistent Mr. Watson for første gang lyden i en telefon. Det var professor Bell, der råbte i en mikrofon i et andet rum. Han havde spildt syre på sine bukser og råbte om hjælp. Bukserne blev hurtigt glemt, for sensationen var, at Mr. Watson havde hørt råbet gennem mikrofon, ledninger og hørerør. Det er princippet som kaldes telefoni.

Andre var samtidige med tilsvarende forsøg, men Bell var den første, der fik patent på telefonen. Nu kunne samtaler føres over længere afstande, som skriftlige meddelelser allerede kunne sendes via telegrafen. Ansete blade skrev, at det kunne være morsomt legetøj for private. Men telefoni havde ingen fremtid.

Det kom til at gå helt anderledes. De første telefonselskaber dannedes snart, og i 1881 åbnedes den første telefoncentral i Danmark med 22 abonnenter. Den indgik i Kjøbenhavns Telefon Selskab senere KTAS, nu TeleDanmark. Telefonen bredte sig over hele landet. I 1910 havde KTAS 47.000 abonnenter, i 1960 en halv million og allerede i 1978 een million. Teknikken blev bedre, og nettene udbyggedes, så flere samtaler kunne ekspederes.


Wikipedia skriver om Fyns Telefon (Link: Artikel på Wikipedia)

Fyns Telefon A/S var et dansk teleselskab, der dækkede Fyn og øerne. Sammen med de tre øvrige regionale teleselskaber blev Fyns Telefon en del af Tele Danmark i 1995.

Virksomheden blev grundlagt som Odense Telefon-Selskab i 1884. Navnet ændredes senere til Fyns Kommunale Telefonselskab; i folkemunde blot Fyns Telefon, som imidlertid først i 1991 blev det formelle navn. Oprindeligt var selskabet et andelsselskab, der var ejet af Fyns Amt, kommunerne på Fyn samt staten. Ved dannelsen af Tele Danmark i 1990 blev virksomheden omdannet til et statsligt aktieselskab.

Med sine omkring 1.000 ansatte (1995) var Fyns Telefon den næstmindste af de fire regionale teleselskaber; kun Tele Sønderjylland var mindre. I 1989 havde Fyns Telefon 230.000 abonnenter. Samme år tilbød Fyns Telefon som det første teleselskab herhjemme samtalespecificering til de abonnenter, der var tilsluttet en digital central

Domicilet var beliggende på Klingenberg i det centrale Odense. Sidst i 1980'erne udflyttede man visse aktiviteter til et nybyggeri i brug på Telehøjen i det sydøstlige Odense.



Astrid Blumensaadt giver i et uddrag af en erindringsartikel en beretning om tiden på Fyns Kommunale Telefonselskab fra 1920 – 1930’erne. Læs uddraget her (på sidste side (side 11) er en transkription af indholdet).


Post & Tele Museet har en lang række artikler om telefoner. Se fx:

Der er mange flere artikler på denne spændende side fra Post & Tele Museet.


Aksel Hundslev har en artikel i Kristeligt Dagblad d. 20. marts 2019: “Landsbyens telefondamer var datidens Google”. Læs den her
Han beskriver episoder fra sin barndom i 1940’erne med den lokale telefoncentral og dens damer.


Odensevej 12 hvortil centralen flyttede (fra Odensevej 41). Billede af den første stråtækte bygning, der nedbrændte i 1903.

Ledningsarbejde foran centralen i 1914 – opbygget efter branden


Om telefonens ankomst i Nørre Søby og om telefoncentralen  har vi bragt disse to artikler:

Nørre Søby Central

Nørre Søby Central – 2


Her kan du se en række af de tidligste telefonbøger fra Nørre Søby central . Det første dokument er en vejledning i telefonens brug fra 1907 – Alle link her åbner i ny fane / nyt vindue.

Brug af telefonen (1907)

Telefonbog 1894

Telefonbog 1896

Telefonbog 1897

Telefonbog 1898

Telefonbog 1899

Telefonbog 1904

Telefonbog 1907

Telefonbog 1935