Vandværksvej 10 – Hovgyden – Teglværkshuset

Vi har allerede et opslag om ”Vandværksvej 10 - Marienlund” (se det her).

I dette opslag graver vi lidt dybere, da en af Vandværksvej 10s ejere, har en forhistorie et andet sted i sognet. Det drejer sig om Albert Przeklasa, der i 1947 erhverver Vandværksvej 10. I det tidligere opslag skrev vi, at han kom fra ”Teglværkshuset”, en arbejderbolig under Søbysøgård, der blev nedrevet en gang sidst i 1950’erne.

Det er den del af historien, der er emnet for dette opslag.

Kører man ad Radbyvej fra Nørre Søby og drejer til venstre ad Hovgyden, har der tidligere været 2, nu nedrevne, bebyggelser på venstre side af Hovgyden:

  1. Et rødstens dobbelthus, der blev revet ned omkring 1950-60’erne. Det har endnu ikke været muligt at fremskaffe yderligere oplysninger om dette hus og dets beboere.
    Det formodes at være det hus, der er markeret med 1 på kortene nedenfor.
  2. Ligeledes til venstre og ned på Hovlung Mose lå ”Teglværkshuset”, et arbejderhus ejet af Søbysøgård. Et dobbelthus, der har rummet mange familier. Det må have ligget ved det, der er markeret som ”Teglværk” på kortet fra 1865 og som bebyggelse på kortet fra 1950
    Markeret med 2 på dem begge.

I 1930 boede familien Przeklasa i Teglværkshuset. I 1940 bygger en datter og hendes mand et hus på det nuværende Hovgyden 30, der i dag er det første hus på venstre side fra Radbyvej, og i 1947 flytter Albert Przeklasa så til Vandværksvej 10.

Hovlung Mose 1865

På kortet fra 1865 går Hovgyden diagonalt ned mod venstre fra Søby Sø, og ”Teglværk” er den eneste markerede bygning på den første, venstre side af Hovgyden indtil vi er godt forbi Hovlung Mose. Det giver os en ret sikker placering af teglværket.

Hovlung Mose 1950

På kortet fra 1950 ser vi bebyggelse på teglværkets plads ved 2. Det er sandsynligvis ”Teglværkshuset”. Arkivet har et foto af et maleri af Teglværkshuset. Maleriet er hos Przeklasa-familien. Ved 1 har vi sikkert det nedrevne rødstens dobbelthus og ved pilen Hovgyden 30.
Bemærk også jernbanen, der slår et sving ind i billedets venstre side.

Teglværkshuset

Foto af et maleri af Teglværkshuset. Det stemmer fint med placeringen af de to bygninger ved 2 på 1950-billedet. Malet af Pouline Hansen.

Endelig har vi to luftfoto af området ved Hovlung Mose. Det ene fra 1954 og det andet fra 2020. De viser det samme areal.

Luftfoto 1954

Markeringerne er de samme som på 1950-kortet. Ved Teglværkshuset er kun ladebygningen tilbage, medens rødstenshuset er der endnu. Pilen peger igen på Hovgyden 30.

Hovlung Mose 2020

Kun Hovgyden 30 er tilbage.

Vi har to billeder af Albert Przeklasa fra 1925-1930, altså medens han boede i Teglværkshuset.

Albert Przeklasa
Albert Przeklasa

Levering af mælk til Nørre Søby mejeri.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.