Lidt mere historisk om Søbysøgård
I Lokalarkivet har vi en rapport fra Fyns Amt, Natur- og vandmiljøafdelingen over ”Hovedgårdsregistrering i Fyns Amt”, og det er interessant læsning. Museumsinspektør Erland Porsmose, Kerteminde, har udarbejdet den endelige vurdering, hvorfra jeg citerer i uddrag:
Om navn. ”Søbysøgård er nævnt første gang i 1505 i formen ”Søgaard”. Fra 1664 kaldes den Søebye Søegaardtz. Gården har sit navn efter Søby sø.”
Om anlægstidspunkt- og form. ”Middelalder. – Udflyttet landsbyhovedgård. – Der kendes allerede en adelig hovedgård i Søby fra 1422, men navnet Søgaard nævnes først i 1505. Udflytningen fra landsbyen menes at være sket på dette tidspunkt.
Definitionen på en udflyttet landsbyhovedgård:
Hovedgården flyttede ud af landsbyen til en placering nær skov, eng og sø og fik sine jorder udskilt i et særligt ENEMÆRKE.”
Udviklingsbeskrivelse. ”I 1422 pantsattes hovedgården i Søby med 5 andre gårde i byen. – I 1512 har den et betydeligt godstilliggende – I 1632 erhvervedes 15 gårde i Dømmestrup. – I 1773 omfattede det 63 fæstegårde (i Søby, Allested og Dømmestrup).
Søby kirke hørte fra Arild under hovedgården. I 1695 tilkøbtes Stenløse og Fangel kirker.
Omkring 1800 beskrives Søbysøgård som den største gård i Åsum herred med et meget betydeligt bøndergods.”
Typologisk vurdering: stor interesse. – Søbysøgård er opstået som landsbyhovedgård. Omkring 1500 flyttedes gården over på den anden side af søen. Endnu i 1600-tallet udvidedes Søbysøgård på landsbyen Nørre Søbys bekostning, og den endelige udskiftning af landsbyfællesskabet skete i 1700-tallet.”
Der er mange flere oplysninger, interessant læsning. Rapporten over hovedgårde under daværende Årslev kommune findes på Lokalarkivet; den behandler Bramstrup, Søbysøgård og Torpegård.
******************
”Gården” har altså ligget, hvor den ligger nu, i omkring 500 år. – Og så kan jeg allerede høre spørgsmålet: Hvor lå den oprindelige landsbyhovedgård? – Det fortæller rapporten ikke noget om, så der er frit slag for fantasien.
Aase Reffstrup