Nørre Søby Kirke

Arkivet har fået tilladelse fra forfatteren, tidligere sognepræst i Nørre Søby, Claus Oldenburg, til at gengive hans pjece om kirken på arkivets hjemmeside.

Pjecens sider er her forsynede med bogens sort-hvide illustrationer, men der findes link til de nedenfor omtalte farvebilleder på siderne.
Kirken er blevet fotograferet i 1999 af Knud Reffstrup. Disse billeder er “flettet” ind i pjecens sider på passende steder.

Man ved ikke præcist, hvornår kirken er bygget; men de anvendte mursten i skibets to østlige fløje tyder på, at den del af kirken er bygget i 1200-tallet. Og så er der bygget på i flere omgange. Tårnet er antagelig fuldført omkring 1500. Det store brede kor er bygget af Axel Urne, som døde i 1577. Det havde to funktioner: kor og gravkapel. Fra slutningen af 1700-tallet fungerede det kun som kor. Kirkens ydre har stort set ikke ændret sig siden 1500-tallet. Kirken hørte ind under Søbysøgaard indtil 1932, hvor den gik over til offentlig eje.
Det indre er ændret igennem tiden. Den seneste omfattende  restaurering blev foretaget fra 1978-1980.  I  pjeceen fra ca. 1981 har den daværende præst, Claus Oldenburg, skrevet detaljeret om kirken – det ydre og indre. Pjecen findes i Lokalarkivet;  men kan også læses på linket:  Nørre Søby Kirke. (Ren tekst med to billeder af kirken set udefra samt et link til nogle få af Knud Reffstrups billeder fra kirkens indre)
  1. Visitatsbog 1590 og om kirkens ydre
  2. Kirkens indre – kor og alter
  3. Alterpartiet og korets indretning
  4. Kirkeskibet – 1
  5. Kirkeskibet – 2
  6. Tårn og tårnrum

Tag en tur med rundt på kirkegården – oktober 1999

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.